Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) kā publiskās un privātās partnerības (PPP) kompetences centrs ceturtdien, 5. novembrī, rīko tiešsaistes konferenci "Publiskā un privātā partnerība: šodienas iespējas nākotnei", lai veicinātu PPP projektu attīstības modeļa iedzīvināšanu un attīstību Latvijā,  vienkop pulcējot jomas ekspertus, potenciālos projektu īstenotājus un interesentus.

Starptautiskā pieredze liecina, ka PPP potenciāls veiksmīgai sadarbībai un abpusējam ieguvumam, apvienojot zināšanas un resursus kopīgam mērķim, ir liels. Konferencē vēlamies pulcināt ekspertus, tostarp ar Eiropas pieredzi, lai sniegtu ieskatu par PPP projektu priekšrocībām, kā arī lai diskutētu par iemesliem, kādēļ šī sadarbības modeļa iedzīvināšana Latvijā vēl pagaidām ir tikai agrīnā attīstības stadijā. Vienlaikus redzam, ka interese par publisko funkciju īstenošanu sadarbībā ar privāto sektoru ir pastāvīga un pat augoša. Tad kas ir tie apstākļi, kuri traucē idejām pārtapt reālos PPP projektos?” konferences mērķi iezīmē CFLA Uzņēmējdarbības un inovāciju departamenta direktore Marina Vorobjova-Vaišļa.

Konferences pirmajā daļā uzstāsies gan starptautiski eksperti, stāstot par PPP tendencēm un piemēriem Eiropā, gan Latvijas speciālisti PPP jautājumos, analizējot dažādus ar šo jomu saistītus aspektus, kā arī informējot par aktualitātēm, PPP modeļa pamatprincipiem un normatīvo regulējumu.

Savukārt paneļdiskusijās notiks viedokļu apmaiņa par to, kādi mīti saistās ar PPP jomu un kā veicināt vispārēju izpratni, popularizējot šī modeļa priekšrocības, kā arī – par iespēju izmantošanu: kādi apstākļi traucē PPP attīstībai un kā tos novērst, lai nodrošinātu ideju veiksmīgu realizēšanu.    

CFLA aicina piedalīties konferencē ikvienu interesentu - pašvaldību un valsts institūciju pārstāvjus, uzņēmējus, nevalstisko organizāciju pārstāvjus u.c., kuru interešu lokā ir PPP jautājumi un aktualitātes šajā jomā.

PROGRAMMA un REĢISTRĀCIJA tiešsaistes konferencei – ŠEIT.

ppp konference

CFLA apkopotā informācija liecina, ka šajā gadā sagatavošanās publiskās un privātās partnerības projektu īstenošanai sākta četrās pašvaldībās: Vecumnieku novada pašvaldība - lai īstenotu Vecumnieku vidusskolas ēkas pārbūvi, Talsu pašvaldība - par multifunkcionālā sporta un relaksācijas kompleksa būvniecību, Madonas pašvaldība - lai attīstītu sporta infrastruktūru, savukārt Cēsu novada pašvaldība – ar plānu attīstīt pansionātu un ieviest jaunu senioru aprūpes modeli.

CFLA veiktā pašvaldību aptauja liecina, ka PPP veidā tās visbiežāk būtu ieinteresētas attīstīt izglītības, sporta un publiskās celtnes. Tāpat ir ieceres šādā veidā attīstīt ceļu un veloceļu infrastruktūru, mājokļu būvniecību, uzlabot ēku energoefektivitāti un nodrošināt sociālās aprūpes pakalpojumus.