Jurista Vārds

Šodien, 12. maijā, iznācis jaunākais žurnāla “Jurista Vārds” izdevums, kura saturs veidots, redakcijai sadarbojoties ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) – rakstu autori ir CFLA speciālisti. Žurnālā Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenotāji atradīs noderīgu informāciju gan par iepirkumu organizēšanu, gan valsts atbalsta jautājumiem, interešu konflikta problemātiku un Sankciju likuma piemērošanu.

Principus, kas nezaudē aktualitāti arī krīzes laikā, uzsver CFLA direktore Anita Krūmiņa:  “Lai arī kādi izņēmumi varētu tikt piemēroti nacionālā līmenī attiecībā uz ārkārtas situācijas ietekmi uz veicamajām darbībām, tādi zelta likumi kā samērīgas prasības pret iepirkuma priekšmetu, vienādas iespējas visiem pretendentiem, godīgas konkurences iespējas starp tirgus dalībniekiem, nulles tolerance pret interešu konfliktu vai jebkāda cita veida krāpšanos ES fondu investīciju piesaistē ir un būs aktuāli un nemainīgi jebkuros apstākļos, lai īstenotu ES investīciju projektus atklātā, godīgā un uzticamā veidā.”

CFLA Energoefektivitātes projektu nodaļas vecākais eksperts Valters Šteinbergs žurnālā skaidro iepirkumu vadlīnijas sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem ES fondu projektos. Džeina Gaile, Veselības infrastruktūras attīstības nodaļas vecākā eksperte, un Daina Pulkstene, Juridiskā nodrošinājuma nodaļas vecākā eksperte juriskonsulte, iepazīstina ar aspektiem, kurus ieteicams ņemt vērā publisko iepirkumu veicējiem ES fondu līdzekļu ieguldīšanā. Uzņēmējdarbības nodaļas vadītāja Diāna Škļara sagatavojusi materiālu par ES fondu projektu iepirkumiem komersantiem. Juridiskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Linda Pucēna žurnālā skaidro interešu konflikta regulējumu un aktuālo interpretāciju, kas tiek piemērota, vērtējot, vai konstatējams interešu konflikta normu pārkāpums, kā arī šāda pārkāpuma ietekmi uz ES fondu līdzfinansēta projekta izdevumu attiecināmību.

Programmu vadības un metodikas nodaļas vecākais eksperts Rūdolfs Lūsis un Valsts atbalsta nodaļas vecākā eksperte juriskonsulte Līga Grantiņa rakstā kliedē uzskatu, ka ES fondu finansējums automātiski ir valsts atbalsts, kā arī mītu, ka jebkurš atbalsts no valsts ir valsts atbalsts.  Autori iztirzā teorētiskās valsts atbalsta kvalifikācijas pazīmes, ilustrē valsts atbalsta regulējuma daudzveidību, īstenojot ES fondu projektus un analizē un vērtē aktuālus izaicinājumus, kuriem ir būtiski pievērst uzmanību gan valsts atbalsta saņēmējiem, gan atbalsta sniedzējiem.

Par Sankciju likuma piemērošanu ES fondu projektu īstenošanā skaidrojumu sagatavojis Jevgēnijs Iļjinskis, Juridiskā nodrošinājuma nodaļas sankciju eksperts.

Alda Apsīte, Programmu vadības un metodikas nodaļas vadītāja, ir  sagatavojusi viedokļrakstu par ES fondu normatīvo regulējumu, vērtējot to caur normatīvisma prizmu dažādos aspektos un akcentējot virzienus uzlabojumiem to efektīvākā, mērķētākā un jēgpilnākā pārvaldības procesa attīstīšanā.

“Jurista Vārds” #19 (1129) izdevumu var iegādāties elektroniski e-žurnāla formā vietnē ttps://juristavards.lv/zurnals.php. Žurnālu drukātā formā var iegādāties Latvijas Vēstneša Klientu centrā Bruņinieku ielā 53, Rīgā, vai pasūtīt piegādi pa pastu, zvanot pa tālruni 67311161 vai rakstot uz e-pasta adresi abonenti@lv.lv.

jurista vārds