Līdz ar grozījumu veikšanu Ministru kabineta (MK) noteikumos ir aktualizētas zaļā publiskā iepirkuma (ZPI) prasības deviņās preču un pakalpojumu grupās. Izmaiņas ir spēkā no 12.septembra. 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda: ņemot vērā tehnoloģiju straujo attīstību, noteikumos iekļautas aktuālākās Eiropas Komisijas ZPI vadlīnijas vairākām preču un pakalpojumu grupām, tādējādi gan veicinot otrreiz pārstrādāto materiālu izmantošanu publiskajos iepirkumos, gan vienkāršojot ZPI piemērošanas prasības.

Grozījumi precizē un papildina MK noteikumu Nr.353 “Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība” 1. un 2.pielikumu.

Ņemot vērā to, ka 1.pielikums ir obligāti piemērojams iepirkumos, kas veikti saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumu, jāpievērš īpaša uzmanība izmaiņām, kas tajā veiktas.

Būtiskākās izmaiņas 1.pielikumā attiecas uz ielu apgaismojumu, jo ir iekļautas prasības LED gaismekļiem (efektivitāte, dimmēšanas iespējas, jaudas koeficients, ekspluatācijas laiks un garantija, kā arī aizsardzības klase), kas iepriekš nebija definētas. Prasības attiecināmas uz gājēju ceļu un veloceliņu funkcionālo apgaismojumu, kā arī uz ielas braucamās daļas apgaismojumu. 

Prasības nav attiecināmas uz tuneļu apgaismojumu, privāto autostāvvietu apgaismojumu, komerciālo vai rūpniecisko āra apgaismojumu, sporta laukumu apgaismojumu vai dekoratīvās apgaismes iekārtām.

Papildus ir paaugstinātas prasības iekštelpu apgaismojuma LED gaismekļiem, nosakot augstāku enerģijas klasi un ekspluatācijas laiku. 

Pašreiz VARAM aktualizē vadlīnijas par zaļo iepirkumu, ņemot vērā veiktās izmaiņas MK noteikumos.

Ja nepieciešamas konsultācijas par par ZPI jautājumiem padziļināti, aicinām sazināties ar VARAM Koordinācijas departamenta vecāko eksperti Inesi Pelšu (tālr. 67026457, inese.pelsa@varam.gov.lv).

led apgaismojums