Rūpējoties par kultūras mantojuma un kultūrvēsturiskās ainavas Engures novadā – parkā pie kādreizējās Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas (tagad Engures Saieta nams), saglabāšanu un publiskās ārtelpas attīstīšanu, ar ES fondu atbalstu ir veikti parka labiekārtošanas darbi. Tagad pilnveidotajā parkā ir iespējams rīkot daudzveidīgus brīvdabas pasākumus kultūras baudīšanai brīvā dabā.

Labiekārtots parks pie Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas Engurē
 
Labiekārtots parks pie Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas Engurē
    
Labiekārtots parks pie Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas Engurē

Kopumā parks ir labiekārtots 0.422 ha platībā. Parkā ir izveidoti gājēju celiņi ar soliņiem, neliela nojume – lapene, kas kalpo kā atpūtas vieta, kā arī brīvdabas pasākumu norises vieta. Pieejama ugunskura vieta, celiņus rotā krāšņi apstādījumi.  Parka centrā apskatāms vides objekts – zvaigžņu globuss, kas kalpo kā simbols un apliecinājums objekta vēsturiskajām vērtībām.

Labiekārtots parks pie Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas Engurē

Kr.Valdemārs jūrskolu dibināja 1875. gadā un 1915. gadā tā tika slēgta. 2010. gadā ēka tika atjaunota, tajā izveidojot Engures Saieta namu, kas ir kļuvusi par iecienītu apskates vietu gan engurnieku, gan tūristu vidū. Namā apmeklētājiem ir pieejama izstāžu zāle, vēsturiska ekspozīcija par Engures jūrskolu un pagasta vēsturi, un lielā zāle - sapulču, semināru, informatīvu un saviesīgu pasākumu organizēšanai.

Labiekārtots parks pie Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas Engurē
 
Labiekārtots parks pie Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas Engurē

Labiekārtots parks pie Kr.Valdemāra dibinātās jūrskolas Engurē

Kopējās  izmaksas ir vairāk nekā 136 tūkst. eiro; ES fondu ieguldījums ir 80 tūkst. eiro.

Engures parks ir viena no septiņiem valsts nozīmes kultūras un dabas mantojuma objektiem, kas iegūst jaunu elpu Kurzemes kultūrvēsturisko vērtību atjaunošanas, saglabāšanas un attīstīšanas projektā “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē”. Kopējās projektā paredzētās izmaksas ir vairāk nekā 7,3 milj. eiro, no kurām ES fondu līdzfinansējums ir 3,1 milj. eiro. Projektu “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē” Jūrmalas pilsētas dome īsteno sadarbībā ar Rojas novada domi, Mērsraga novada pašvaldību un Engures novada domi.

Projekta “Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča rietumu piekrastē” objekti:

  1. Mellužu brīvdabas estrādes restaurācija un teritorijas labiekārtošana.
  2. Ķemeru ūdenstorņa atjaunošana, ierīkojot tajā tūrisma informācijas punktu, interaktīvu ekspozīciju un mākslas galeriju.
  3. Šlokenbekas muižas atjaunošana un teritorijas labiekārtošana.
  4. Engures parka pilnveide un labiekārtošana.
  5. Engures pludmales infrastruktūras izveide.
  6. Jēgerlejas brīvdabas estrādes pārbūve un labiekārtošana Mērsragā.
  7. Rojas brīvdabas estrādes izveide ar skatu uz jūru vērstu skatītāju amfiteātri.

Projekta mērķis ir veicināt Rīgas jūras līča rietumu piekrastes reģiona sociālekonomisko attīstību, veicot ieguldījumus reģionam nozīmīgu kultūras un dabas mantojuma objektu saglabāšanā, attīstot tajos esošos un radot jaunus tūrisma pakalpojumus, kas nodrošinās šo objektu integrāciju vietējās ekonomikas struktūrā.

Objektu attīstīšana un pilnveidošana ir vērsta arī uz vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanu, nodrošinot infrastruktūru kvalitatīvai un daudzveidīgai brīvā laika pavadīšanai, tai skaitā sabiedrības iniciatīvas virzītu pasākumu norisei. Papildus, projekta īstenošanas rezultātā, veicot ieguldījumus reģionam nozīmīgu kultūras un dabas objektu saglabāšanā, infrastruktūras pilnveidē un pilsētvidi degradējošu objektu sakārtošanā, tiek uzlabota pilsētvide.

Kopumā līdz 2022. gadam ar ES fondu līdzfinansējumu vairāku projektu ietvaros visā Latvijā paredzēts saglabāt, aizsargāt un attīstīt vairāk nekā 60 kultūras un dabas mantojuma objektus.