Ieguldot Eiropas Savienības (ES) fondu finanšu līdzekļus, Cēsu pilī veikti plaši konservācijas un labiekārtošanas darbi, kā arī dienvidu torņa četros virszemes stāvos izveidota multimediāla ekspozīcija “Dzīve uz pulvermucas”. 

cesu_pils


Cēsu pils dienvidu tornis, jeb tā sauktais “Garais Hermanis”, ir viens no ievērojamākajiem viduslaiku militārās arhitektūras paraugiem Baltijā, kas projekta ietvaros ticis atjaunots, lai sniegtu iespēju visiem interesentiem ielūkoties, kāds bija 15 gs. moderns, ugunsieročiem piemērots aizsardzības tornis. Izmantojot mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas, tornī ierīkotā ekspozīcija “Dzīve uz pulvermucas” atklāj to vēsturisko personu stāstus, kas reiz bijuši ieslodzīti torņa pagrabā ierīkotajā cietumā, kā arī skaidros, kāda bijusi Garā Hermaņa nozīme pils aizsardzībā.
 


oti daudz tika paveikts arī pils dārza teritorijā, labiekārtojot kādreizējās priekšpils pagalmu, tur tapusi multifunkcionāla nojume dažādiem korporatīviem pasākumiem, ir labiekārtots aktivitāšu laukums un ierīkots viduslaiku dārzs, jaunais lielais lepnums – amatnieku darbnīcas, kurās viesi var satikt amatniekus, kuri praktizē daudzus senaizmirstas amatniecības nozares", par paveikto stāsta Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs Gundars Kalniņš.
 

Cēsu pils ir ievērojamākā un vislabāk saglabātā viduslaiku pils Latvijā. Zobenbrāļu ordenis pils celtniecību uzsāka pirms 13. gadsimta sākumā, taču spožākā uzplaukumu periodu tā piedzīvoja sava nākamā saimnieka — Vācu ordeņa — valdīšanas laikā no 13.-16. gadsimtam. Šodien Cēsu pils ir ceļotāju iecienītākais apskates objekts Cēsīs un viens no izcilākajiem kultūras tūrisma galamērķiem Latvijā.

Cēsu viduslaiku pils komplekss ir viena no deviņiem valsts nozīmes kultūras mantojuma objektiem, kas iegūst jaunu elpu Vidzemes kultūrvēsturisko vērtību atjaunošanas projektā “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos”. Kopējās projektā paredzētās izmaksas ir vairāk nekā 12 milj. eiro, no kurām ES fondu līdzfinansējums ir gandrīz 6 milj. eiro. Projektu “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos” Siguldas novada pašvaldība īsteno sadarbībā ar Cēsu, Valmieras, Amatas, Valkas, Pārgaujas pašvaldību un Valmieras Svētā Sīmaņa evaņģēliski luterisko, Rubenes evaņģēliski luterisko un Cēsu Sv. Jāņa evaņģēliski luterisko draudzi. 

Uzzini vairāk: https://ej.uz/Cesu_vidpils_ESfondi

Apmeklējot pili, aicinām būt atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku veselību!

cesu pils