Unikālā un apmeklētāju vidū iecienītā Cesvaines pils ir atguvusi savu agrāko krāšņumu - jumta centrālo daļu atkal klāj skaists sarkanu dakstiņu segums. Ieguldot Eiropas Savienības (ES) fondu finanšu līdzekļus ir atjaunota pils jumta daļa 1509 m2 platībā, kuru līdz šim klāja pagaidu segums.

cesvaines pils

Cesvaine var lepoties ar senu vēsturi - pirmo reizi tā rakstos minēta tālajā 1209. gadā, bet 1390. gadā tur tika uzcelta pirmā mūra pils, lai gan no tās šobrīd saglabājies vien neliels fragments, kas apskatāms pie pils ziemeļu fasādes. Ēkas ārējā veidolā un interjerā saskatāmas romānikas, gotikas, renesanses un jūgendstila formas.

Cesvaines pils ir celta no šķeltiem laukakmeņiem un tās apjomu veido trīs pret pagalmu atvērti korpusi. Pils ziemeļu austrumu stūrī atrodas apaļš tornis ar vaļēju galeriju un smailu noslēgumu.

Cesvaines pils ir valsts mēroga arhitektūras piemineklis un kopš 1997. gada iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā.  Akcijas "Apceļosim Latvijas pilis" ietvaros pils ieguvusi goda titulu "Sapņu pils". Pie Cesvaines pils atrodas arī 19. gadsimtā radītais ainavu parks, kurš savulaik veidots kā romantisks ainavu parks, kurā stādītas dažādas no citām valstīm ievestas koku un krūmu šķirnes.

Ar ES fondu atbalstu atjaunots Cesvaines pils jumts
 
Ar ES fondu atbalstu atjaunots Cesvaines pils jumts

Kopš 1919. gada līdz pat 2002. gadam pilī atradās skola. Šobrīd pilī darbojas Cesvaines pils muzejs, bet muižas kompleksa ēkā apmeklētājiem pieejams Cesvaines Tūrisma centrs. Pils rekonstrukcijas darbi tika uzsākti jau 2003. gadā, kad tika atjaunots pils kreisā spārna jumts, 2006. gadā - pils lielais skatu tornis, 2008. gadā pils austrumu spārna jumts. Ar centrālās jumta daļas atjaunošanu, pils rekonstrukcijas darbi nebūt nav galā – Cesvaines pils iekštelpu konservācijas un restaurācijas darbi vēl turpinās.

Ar ES fondu atbalstu atjaunots Cesvaines pils jumts
 
Ar ES fondu atbalstu atjaunots Cesvaines pils jumts

Pilī ir ierīkota arī ekspozīcija par pils atdzimšanu un laikmetīgās mākslas izstāde "Šķiedru māksla".

Pie Cesvaines pils ir uzstādīti izgaismoti informatīvi stendi, kur apskatāma Cesvaines pils vēsture un tās atjaunošanas gaita. Projekta ietvaros izveidots funkcionāls laikmetīgās mākslas objekts „Šķiedru māksla” - galds ar krēsliem, kas izgatavoti no akmens un koka.

Cesvaines pils ir viena no septiņiem valsts nozīmes kultūras mantojuma objektiem, kas iegūst jaunu elpu Vidzemes kultūrvēsturisko vērtību atjaunošanas projektā “Gaismas ceļš caur gadsimtiem”. Projektu “Gaismas ceļš cauri gadsimtiem” Alūksnes novada pašvaldība īsteno sadarbībā ar Gulbenes un Cesvaines novadu pašvaldībām un Smiltenes evaņģēliski luterisko draudzi.

cesvaines pils

Projekta “Gaismas ceļš caur gadsimtiem” objekti:

  1. Alūksnes pilsdrupu Dienvidu torņa atjaunošana, kurā arī tiks ierīkota ekspozīcija par pils vēsturi un sadzīvi cietoksnī;
  2. Paviljona – rotondas restaurācija Tempļa kalna pilskalnā Alūksnē;
  3. Alūksnes muižas parkā restaurēts Mauzolejs, uzstādīta interaktīva projekcija, sniedzot vēstījumu par vietas vēsturi un personībām;
  4. Alūksnes stacijas bagāžas šķūņa pārbūve, pieguļošās teritorijas labiekārtošana un vēsturiskā perona atjaunošana. Atjaunotajā stacijas bagāžas šķūnī izveidota multimediāla, apmeklētājus iesaistoša ekspozīcija par Alūksnes - Gulbenes šaursliežu dzelzceļa tapšanas un darbības vēsturi;
  5. Cesvaines pils nepieciešamās jumta daļas atjaunošana. Cesvaines pilī ierīkota ekspozīcija par pils atdzimšanu un laikmetīgās mākslas izstāde “Šķiedru māksla”;
  6. Stāmerienas pils jumta un fasādes atjaunošana un restaurācija, izveidota ekspozīcija par Stāmerienas pils vēsturi un Volfu dzimtu;
  7. Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas jumta atjaunošana. Baznīcas tornī ierīkots skatu laukums un izveidota ekspozīcija.

Kopumā līdz 2022. gadam ar ES fondu līdzfinansējumu vairāku projektu ietvaros visā Latvijā paredzēts saglabāt, aizsargāt un attīstīt vairāk nekā 60 kultūras un dabas mantojuma objektus.