Eiropas Savienības (ES) fondu programmā ģimenes ārstu prakses vietu pilnveidei projektu atlasē pavasarī tika iesniegti 140 iesniegumi. Nu vairākās ģimenes ārstu praksēs jau uzsākta projektu īstenošana, papildinot medicīnisko, saimniecisko un informācijas tehnoloģiju aprīkojumu, iegādājoties mēbeles un veicot telpu remontu.

Evitas Langinas ārsta praksē, kas atrodas Rīgā, Kaņiera ielā, par gandrīz 8000 eiro tiks iegādāta medicīniskā kušete, oftalmoskops, otoskops, mēbeles un datortehnika, 85 % no izmaksām sedzot no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). “Pieteikties ES fondu atbalstam mudināja iespēja saņemt finansiālu atbalstu prakses labiekārtošanai un medicīnisko tehnoloģiju atjaunošanai. Šī, manuprāt, ir iespēja, ko nedrīkst laist garām. Ģimenes ārsta prakses darbībā vēlos uzlabot ārsta un pacienta sadarbību un samazināt papīra darba apjomu, lai varētu veltīt vairāk laika pacientiem. Medicīnisko tehnoloģiju iegāde ļaus veikt vairākas manipulācijas uz vietas praksē, tādējādi ietaupot gan ārsta, gan pacienta laiku un resursus, līdzīgi arī jaunā datortehnika ļaus ātrāk sniegt palīdzību pacientam”, par ieguvumiem stāsta Evita Langina.

Gundegas Veides ģimenes ārsta praksē Rīgā un Upesciemā lielākie ieguldījumi paredzēti medicīnisko tehnoloģiju papildināšanai -  tiks iegādāts elektrokardiogrāfs, ierīce redzes asuma pārbaudei, spirogrāfs ar datoranalīzi un citas pacientu izmeklēšanai noderīgas ierīces, tāpat tiks papildināts IT tehnoloģiju nodrošinājums un mēbeles. Par motivāciju īstenot ERAF projektu, ieguldot ārsta prakses attīstībā 10 000 eiro, arī Gundegai Veidei kalpojusi vēlme pacientiem nodrošināt mūsdienīgu servisu: “ES fondu atbalstam mudināja pieteikties prakses tehnoloģiskās modernizācijas nepieciešamība. Esošās iekārtas nepieciešams nomainīt ar jaunām, kā arī modernizēt biroja norises procesus. Vēlamais rezultāts būtu elektroniskās medicīnas iekļaušanās pacientu komunikācijā, diagnostikā un ikdienas biroja darbā. Tas daudzējādā ziņā varētu ietaupīt ģimenes ārsta un pacienta ģimenes locekļu laiku, uzlabot pieejamību un efektivitāti.”

ES fondu programmā, kas veicina veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, uzlabojot infrastruktūru ārstniecības iestādēs, ceturtās projektu atlases kārtas pirmajā apakškārtā ģimenes ārstu prakšu pilnveidei no ERAF pieejami 3 167 418 eiro un 335 373 eiro – valsts budžeta finansējuma.

Pēc visu šajā kārtā saņemto projektu izvērtēšanas tiks precizēts atlikušais atbalsta finansējuma apjoms, lai izsludinātu nākamo atlasi šajā ES fondu programmā, kuras mērķis ir ģimenes ārstu prakšu infrastruktūras attīstīšana. Joprojām turpinās iesniegto projektu vērtēšana, un ar apstiprināto projektu sarakstu iespējams iepazīties šīs programmas atlases vietnē CFLA mājaslapas sadaļā “Izsludinātās atlases” (informācija pastāvīgi tiek papildināta).

ERAF atbalsts ģimenes ārstu prakšu infrastruktūrai paredzēts darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība"  9.3.2. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru" projektu iesniegumu atlases ceturtās kārtas ietvaros.

Ģimenes ārsti modernizē savas prakses vietas