Ar ES fondu atbalstu sociālais uzņēmums RB Cafe sniedz iespēju kafejnīcā strādāt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, īstenojot projektu Labklājības ministrijas izstrādātajā programmā, kas veicina nodarbinātības iespējas nelabvēlīgākā situācijā esošiem cilvēkiem.

 
Sociālā uzņēmējdarbība praksē - RB Cafe
  
Sociālā uzņēmējdarbība praksē - RB Cafe

RB Cafe - pirmā kafejnīca Baltijā, kur lielākā daļa personāla ir cilvēki ar invaliditāti

Uzņēmuma komandā strādā atjautīgi, radoši, pozitīvi un sirsnīgi jaunieši, kurus vieno mīlestība pret dzīvi, savu darbu un ikvienu, kas nāks ciemos, jo būt līdzās un atbalstīt ir svarīgi!

RB Cafe katrai kafijai un katrai smalkmaizītei tiek piešķirta īpaša nozīme. Katrs, kurš šeit strādā un ienāk, kļūst par īpašu cilvēku – mūsu draugu!,”  pārliecinoši pauž uzņēmuma idejas autors Māris Grāvis.

Sociālā uzņēmējdarbība praksē - RB Cafe


RB Cafe primārais mērķis ir integrēt Latvijas darba tirgū cilvēkus ar invaliditāti, mazinot vēsturiskos mītus un stereotipus.


Katrs cilvēks vēlas piepildīt savu dzīves aicinājumu neatkarīgi no spējām. Invaliditāte ir tikai maza daļa no cilvēka personības un identitātes. Tā ir iezīme, kura ļauj izdzīvot neierastāku dzīves pieredzi, taču neliedzot palikt cilvēkam. Svarīgi mainīt savu attieksmi pret citādību, vairojot cilvēcīgumu un iekšējo brīvību, drosmi būt pašam. Caur darbu ikviens var sajusties novērtēts, vajadzīgs, neatkarīgs un spējīgs. Invaliditāte kļūst neredzama – cilvēka varēšanā un spējās. Ir labi izaicināt sevi kā personību, vai kā uzņēmumu, lai arī kāds cits varētu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi“, RB Cafe sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Panaskova.

Sociālā uzņēmējdarbība praksē - RB Cafe
 

Lai sniegtu iespēju strādāt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un attīstītos, sociālajam uzņēmumam ir piešķirts finansējums 107 816 eiro apmērā.  Labklājības ministrijas izstrādātās ES fondu programmas „Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai” mērķis ir veicināt sociālās uzņēmējdarbības attīstību un palielinātu nodarbinātības iespējas, jo sevišķi sociālās atstumtības riskam pakļautajām iedzīvotāju grupām. 

Projekti tiek īstenotas kopā ar sadarbības partneri - akciju sabiedrību “Attīstības finanšu institūcija ALTUM”, kas izvērtē sociālās uzņēmējdarbības uzsācēju izstrādātos biznesa plānus un atbilstību De minimis atbalstam.

Kopējais finansējums programmai ir 14 920 206 eiro, t.sk. ES fonda finansējums 12 682 175 eiro, valsts budžeta finansējums 2 238 031 eiro.