Salaspilī ir izveidota Latvijā pirmā un Austrumeiropā lielākā saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēma, kas nesīs labumu gan vietējiem iedzīvotājiem, gan videi. Uzņēmuma “Salaspils siltums” īstenotie pasākumi ļaus ne tikai risināt uzņēmuma pamatuzdevumus – palielināt siltumenerģijas piegāžu drošumu un samazināt izmaksas, bet arī veikt kurināmo diversifikāciju, modernizēt ražošanu un samazināt CO2 emisijas.

Salaspilī īstenotais projekts ir veiksmīgs piemērs, kā Latvijas pilsētas, piesaistot ES fondu līdzfinansējumu, var modernizēt savas siltumapgādes sistēmas, lai mazinātu fosilā kurināmā patēriņu un iedzīvotājiem nodrošinātu videi draudzīgāku siltumenerģiju un tīrāku vidi. Šī projekta rezultātā Salaspilij ir izdevies kļūt par pirmo pilsētu Latvijā, kurā saules enerģija tiek izmantota centralizētās siltumapgādes sistēmā. Vēl vairāk – tā ir arī viena no LIELĀKAJĀM saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmām Austrumeiropā. Tas ir stāsts gan par uzdrīkstēšanos, radot ideju un to attīstot, gan vienlaikus – par veiksmīgu un prasmīgu projekta vadību, jo paredzētie darbi ir pabeigti pirms apkures sezonas sākuma”, atklāšanas pasākumā uzsvēra Anita Krūmiņa, CFLA direktore.

Pārejot no fosilā kurināmā uz atjaunojamiem energoresursiem, tai skaitā saules enerģiju, tiks samazināti arī tarifi iedzīvotājiem. Uzņēmumā lēš, ka saules kolektoru izmantošana samazinās tarifus vismaz par 5 procentiem.

Uzņēmums izveidojis saules kolektoru lauku vairāk nekā 21 tūkst. m2 platībā ar darba jaudu 12,8MW (pie saules iradiācijas 800 W/m2) un siltumenerģijas akumulācijas tvertni 8000m3, kā arī izbūvējis šķeldas katlu māju ar siltuma jaudu 3MW, lai rezultātā uzlabotu Salaspils centralizētās siltumenerģijas apgādes sistēmas efektivitāti.

Ar ES fondu atbalstu Salaspils iedzīvotāji izmantos saules enerģiju centralizētajā siltumapgādē
   
Ar ES fondu atbalstu Salaspils iedzīvotāji izmantos saules enerģiju centralizētajā siltumapgādē

Tā uzņēmums nodrošina pāreju no iepirktās siltumenerģijas, kas tiek saražota ar fosilajiem energoresursiem, uz tādu siltumavotu, kas siltumenerģijas ražošanai izmanto atjaunojamos energoresursus.

Šī ir viena no lielākajām saules enerģijas centralizētās siltumapgādes sistēmām Austrumeiropā - sešu hektāru platībā uzstādīti 1720 saules kolektori ar kopējo aktīvo laukumu 21 595 kvadrātmetri.

Lai īstenotu projektu pašvaldība konsultējās ar ārvalstu speciālistiem, kā arī veica saules paneļu testu, izvietojot tos uz uzņēmuma ēkas jumta. Šā gada pavasarī tika uzsākti būvdarbi un pabeigti tie tika jau septembra sākumā.

Saules kolektoru sistēmas un biomasas katlu mājas izveides projekta kopējās izmaksas ir 8,78 miljoni eiro no kuriem 2,73 miljoni eiro ir ES fondu finansējums.

Ar ES fondu atbalstu Salaspils iedzīvotāji izmantos saules enerģiju centralizētajā siltumapgādē

Ar ES fondu atbalstu Salaspils iedzīvotāji izmantos saules enerģiju centralizētajā siltumapgādē