Pašlaik, kamēr pandēmijas ierobežojumu dēļ nav iespējams apmeklēt kultūras vietas klātienē, aktuālāks kļūst pieprasījums pēc kultūras materiāliem digitālā formātā. Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu tie jau ceturto gadu regulāri tiek papildināti – senas kinohronikas, pagājušā gadsimta prese, Dziesmu un deju svētku vēsture, laikraksta “Diena” fotonegatīvu arhīvs un daudz kas cits šobrīd interesentiem ir pieejams digitālā veidā.

Viens no pēdējiem darbiem – digitalizēti 150 tūkstoši fotonegatīvu no izdevniecības “Dienas Mediji” fotoarhīva

Latvijas Nacionālais arhīvs Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva izveidotajā datubāzē “Redzi, dzirdi Latviju!”  ir pieejamas kinohronikas, kas tapušas laikā no 1910. gada līdz 1996. gadam.

Arhīvs piedāvā visiem vietnes lietotājiem brīvu pieeju Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva audiovizuālo dokumentu, fotodokumentu un skaņas dokumentu datubāzu informācijai. Sadaļā “Filmas” apkopota informācija par kinožurnāliem, kinohronikām un dažādiem dokumentālajiem filmējumiem, kā arī Latvijā radītajām spēlfilmām, dokumentālajām, animācijas, populārzinātniskajām, reklāmas un citu žanru filmām, kuras radījuši gan audiovizuālās jomas profesionāļi, gan amatieri.

Portālā www.diva.lv pieejami Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio kultūrvēsturiskie video un audio ieraksti.  Diva.lv piedāvā:

  • Latvijas Televīzijas raidījumus un ierakstus no 1963. līdz 2012.gadam. Kopā portālā pieejami video materiāli 3 818 stundu apjomā, vairāk nekā 90 dažādu raidījumu un ierakstu.
  • Latvijas Radio raidījumus un ierakstus no 1940. līdz 2004.gadam. Kopā portālā pieejami audio materiāli 4 200 stundu apjomā, vairāk nekā 1 600 dažādu raidījumu un ierakstu.

www.periodika.lv ir iekļauti aptuveni 3000 dažādu nosaukumu laikrakstu un žurnālu – vairāk kā 2,5 miljonu lappušu – gan no Latvijas, gan trimdā izdotas periodikas. Tie ir izdevumi, kas ir visvairāk pieprasīti, vai arī ir ļoti sliktā stāvoklī – daži laikraksti ir fiziski nolietoti, citiem cauri var redzēt druku no otras puses, un ne visas publikācijas var precīzi atpazīt automātiskā režīmā.

zudusilatvija.lv apvieno unikālu informāciju par zudušām un izmaiņu skartām Latvijas kultūrvēsturiskām vērtībām. Zudusī Latvija satur digitalizētas senu zīmējumu kopijas, atklātnes un fotogrāfijas no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām un objektu aprakstus.

Atsevišķi šobrīd apskatāma arī Dziesmu svētku krātuve, kurā var atrast informāciju par visvairāk atskaņotajām dziesmām, dejām, iespējams izlasīt virsvadītāju atmiņu stātus u.c.

Latvijas vēsturisko skaņu ierakstu kolekcijai par pamatu ir ņemtas „Bellaccord Electro” un pēc Otrā pasaules kara Rīgā izdotās skaņuplates, ietverot arī citu firmu skaņuplates ar latviešu mūziku vai izpildītājiem. Šī kolekcija atspoguļo un dokumentē 20.gs. pirmās puses mūzikas dzīvi Latvijā visdažādākajos žanros.

Visu digitālo saturu meklē Latvijas Nacionālajā digitālajā bibliotēkā – https://www.lndb.lv/