Eiropas Savienības (ES) fondu programmā ģimenes ārstu prakses vietu attīstībai bijusi liela projektu iesniedzēju aktivitāte - vērtēšanai Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA) iesniegti 100 projektu iesniegumi, paredzot ieguldījumus vairāk nekā 160 ārstu praksēs visā Latvijā.

Lielāko daļu - 90 projektus - iesniegušas ārstniecības iestādes, savukārt 10 projektus - pašvaldības un to iestādes. Vērtējot projektu iesniedzēju aktivitāti pa reģioniem, liela interese par ģimenes ārstu prakses vietu attīstību  ir bijusi Zemgalē un Vidzemē - iesniegti 16 projekti katrā reģionā, Kurzemē – 14 pieteikumi, Latgales reģionā plānota 11 ģimenes ārstu prakses vietu attīstība, tomēr visvairāk iesniegumu saņemts projektu attīstīšanai Rīgā, kur saņemti 22 projekti, un Pierīgā – 21 projekts.

Projektu atlasē, kas ilga no š.g. 18. jūnija līdz 17. augustam, iesniegtajos projektu iesniegumos kopumā plānots izmantot ES fondu un valsts budžeta līdzfinansējumu gandrīz 1,2 miljonu eiro apmērā. Ņemot vērā, ka ģimenes ārstu prakšu attīstībai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un valsts budžeta pieejami 2,1 miljoni eiro, pēc atlases kārtā saņemto projektu izvērtēšanas tiks precizēts atlikušais atbalsta finansējuma apjoms, lai izsludinātu trešo atlasi šajā ES fondu programmā. Nākamajā atlases kārtā tiks dota iespēja  pieteikties ģimenes ārstu praksēm, kas nav saņēmušas finansējumu pirmajā un otrajā atlasē.

To, kuri projekti un ar kādu atbalsta finansējumu tiks apstiprināti, noteiks pēc visu projektu izvērtēšanas. CFLA ir jau sākusi projektu vērtēšanu un plāno to pabeigt trīs mēnešu laikā.

ERAF atbalsts ģimenes ārstu prakšu infrastruktūrai paredzēts darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība"  9.3.2. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru" projektu iesniegumu atlases ceturtās kārtas ietvaros.

Plāno ES fondu ieguldījumus vairāk nekā 160 ģimenes ārstu praksēs