Līdz skaidrības gūšanai izmeklēšanā par krāpšanas aizdomām uzņēmumā Rīgas satiksme (RS) Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) neplāno atjaunot  Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējuma maksājumus RS Skanstes tramvaja līnijas projektā.

Vakar, 16.janvārī, notika tikšanās ar RS pagaidu valdi, kurā uzņēmums informēja ES fondu projekta uzraudzībā iesaistītās institūcijas par aktualitātēm projektā un tuvākajā laikā plānoto darbību.  

Tikšanās laikā RS pārstāvji informēja, ka uzņēmums jau šīs nedēļas laikā pārtrauks izsludinātos iepirkumus par būvniecības darbu veikšanu un zemās grīdas tramvaju piegādi, kā arī pēc iespējas īsākā laikā veiks iepirkumu dokumentācijas pārskatīšanu un precizēšanu,” stāsta CFLA direktors Mārtiņš Brencis. “Tāpat uzņēmums ir apņēmies līdz nākamās nedēļas beigām (25.janvārim) iesniegt mums aktualizētu rīcības plānu un detalizētu projekta ieviešanas laika grafiku, kurā tiek ņemtas vērā termiņu izmaiņas iepirkumos, kā arī visi potenciālie riski. Proti, ir nepieciešams termiņu un projekta ieviešanas iespēju reāls novērtējums. Un, protams, mēs sagaidām arī informāciju par projekta komandas sastāvu.”

M. Brencis uzsver: “Vienlaikus CFLA lēmums par maksājumu apturēšanu netiek atcelts, un tas paliks spēkā. CFLA maksājumus varētu atjaunot tikai tad, kad tiek gūts apstiprinājums, ka tiesībsargājošo institūciju sāktajai izmeklēšanai un aizdomām par krāpšanu nav nekādas saistības ar RS īstenoto ES fondu projektu.

Lai novērstu iespējamos ES fondu finanšu riskus, CFLA decembrī pieņēma lēmumu apturēt ES fondu projektu maksājumus RS, paziņojot projekta īstenotājam, ka netiks veikta arī notikušo maksājumu deklarēšana Eiropas Komisijai. Informējot par savu lēmumu, CFLA aicināja projekta īstenotāju sniegt papildu informāciju par iepirkumiem, kas ir veikti projekta ietvaros, un par plānoto rīcību projektu ieviešanas augstākā riska apstākļos - par iespējām īstenot projektu, nodrošinot nepieciešamo rezultātu sasniegšanu.

CFLA pieņemtais lēmums ir tiešā saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzsāktajiem kriminālprocesiem par RS veiktajiem iepirkumiem. Ja biroja sāktās izmeklēšanas gaitā kādā no epizodēm apstiprināsies iesaistīto personu vai to veikto krāpšanas un koruptīvo darbību saikne ar ES fondu projektiem, to izdevumi no ES fondiem netiek finansēti - pret krāpšanu un korupciju ir “nulles tolerance”.