Lai novērtētu sasniegtos rezultātus un pārrunātu plānoto nākamajam gadam, ikgadējā tikšanās reizē ar Ekonomikas ministriju un Centrālo finanšu un līgumu aģentūru pulcējās 12 klasteri, kas ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu īsteno projektus komersantu konkurētspējas un inovāciju veicināšanai.

Līdz šim klasteri izmantojuši 54% no kopējā paredzētā ES fondu finansējuma projektu īstenošanai – 5,8 miljoni eiro. Visaktīvāk programmas sniegtās iespējas izmantojuši trīs klasteri - Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija, Latvijas Dzīvības zinātņu nozares attīstības klasteris un Metālapstrādes klasteris, izmantojot jau vairāk par 2/3 no kopējā projekta finansējuma. Aktīva un mērķtiecīga pieejamā ES fondu atbalsta investēšana ir būtiska – projektu īstenošanai dots laiks līdz 2020. gada nogalei.

Klasteru pārstāvji jau šobrīd aktīvi interesējas par šīs ES fondu programmas pieejamību nākamajā plānošanas periodā - pēc 2020. gada. “To pastāvīgi akcentē finansējuma saņēmēji – svarīgi, lai starp periodiem nebūtu pārrāvuma, lai labi iesāktās lietas tiktu turpinātas arī nākotnē. Kā šīs un visu citu ES fondu programmu administrētāji varam tikai piekrist. Loģiskai notikumu secībai vajadzētu būt tādai, ka, beidzoties vienam ES fondu projektu periodam, tam tūdaļ pa pēdām sekotu jau jaunie - nākamā perioda projekti. Un projektu praktiskās ieviešanas bloks ir gatavībā – CFLA ir gatava uzsākt jaunā perioda programmu ieviešanu kaut rītdien,” uzsver Marina Vorobjova – Vaišļa, CFLA Uzņēmējdarbības un inovāciju departamenta direktore.

Atskatoties uz projektu iepriekšējā gada rezultātiem, ES fondu klasteru programmas dalībnieki norāda, ka nopietnus izaicinājumus radījušas neskaidrības saistībā ar nodokļu administrēšanu, kas joprojām nav novērstas. Tāpat jautājumus klasteriem radījusi de minimis atbalsta jaunās uzskaites sistēmas izmantošana. Šo jautājumu risināšanā, atbalstot ES fondu projektu ieviesējus, iesaistījusies arī CFLA – sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu – par nodokļu administrēšanas jautājumiem, bet sadarbībā ar Finanšu ministriju – organizējot apmācību de minimis sistēmas lietošanā.

Klasteru organizācijas apvieno vairāk kā 500 mazos un vidējos uzņēmumus, kā arī zinātnes un pētniecības institūcijas. Viens no klastera galvenajiem uzdevumiem ir sadarbības veicināšana, kas materializējas jaunu produktu iestrādnēs un eksporta apjoma pieauguma veicināšanā. Eksporta veicināšanai klasteru organizācijas palīdz ar ārvalstu pasākumu apmeklējumiem, kontaktu dibināšanu, pētījumiem un citām aktivitātēm.

Apkopo ES fondu klasteru programmas gada rezultātus

Foto: Ekonomikas ministrija