Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu pabeigta Latvijā divu vēsturiski piesārņotāko vietu teritoriju sanācija, kurās piesārņojošo vielu koncentrācija ir visaugstākā un piesārņojuma izplatība apdraud dabas vērtības, apdzīvotās vietas un iedzīvotāju veselību. Sanācijas rezultātā tika samazinātas ne tikai piesārņojuma negatīvās ietekmes, bet arī veicināta teritorijas turpmāka izmantošana saimniecisko darbību veikšanai vai publiskajai lietošanai.

Pabeigta Inčukalna gudrona dīķu sanācija

Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķi tika izmantoti kā atkritumu izgāztuves pagājušā gadsimta piecdesmitajos-astoņdesmitajos gados. Atkritumus, kuri satur smēreļļas un sulfātiskās skābes un tiek uzskatīti par sērskābo gudronu, dīķos izgāza Rīgas naftas pārstrādes un smēreļļu rūpnīca, kas vairs neeksistē. Arī citi atkritumi, kuri veidojās medicīnisko un parfimērijas eļļu ražošanas procesā, tika izgāzti dīķos. Atkritumu sastāvs ir komplekss, jo radies nepārtrauktu fizisko un ķīmisko procesu rezultātā.

Izgāztuve tika slēgta 1986. gadā, kopš tā laika piesārņojums no gudrona dīķiem infiltrācijas ceļā ir nonācis gruntsūdeņos un artēziskajos ūdeņos 70 – 90m dziļumā.

CFLA Vides un energoefektivitātes departamenta direktore Dana Heiberga uzsver: “Mēs, CFLA kolēģi, esam ļoti gandarīti, ka beidzot ir noslēgusies divu Latvijas vēsturiski piesārņotāko vietu – Inčukalna gudrona dīķu (Dienvidu un Ziemeļu dīķis) – sanācija Inčukalna novadā. Tas ir nozīmīgs brīdis ne tikai Inčukalna novadam, bet arī citām tuvējām teritorijām, kuras apdraudēja pēc Padomju Savienības sabrukuma palikušais vēsturiskais piesārņojums.

Sanācijas darbu īstenošana bija kritiski svarīga, lai novērstu turpmāku piesārņojošo vielu, īpaši sērskābā gudrona atkritumvielu, emisiju pazemes un virszemes ūdeņos, gruntī un augsnē.

Ņemot vērā lielo piesārņoto teritoriju un sarežģīto piesārņojuma sastāvu, kā Latvijas iedzīvotāji varam būt pateicīgi, ka Inčukalna gudrona dīķu sanācijai tika piešķirts Eiropas Savienības fondu finansējums, jo pretējā gadījumā šādā mēroga sanācijas darbi būtu milzīgs slogs Latvijas valsts budžetam un, iespējams, to nebūtu izdevies pabeigt līdz 2021. gadam.

Projekta ietvaros sasniegtie rezultāti:

  • Dienvidu dīķis - sērskābā gudrona atklātā tilpnes maisījuma ekskavēšana, apstrāde un transportēšana uz pārstrādes iekārtu - 25 900 m3;
  • Dienvidu dīķis - teritorijas rekultivācija - pārsegšana ar sanācijas pārklājumu, - 14 818 m2;
  • Ziemeļu dīķis -piesārņotās grunts ekskavēšana, apstrāde un utilizācija/ apglabāšana, apjoms - 7051 m3;
  • Ziemeļu dīķis - teritorijas rekultivācija, pārsegšana ar pārklājumu, apjoms - 31 000 m2.

Projekta ietvaros vēl turpināsies Dienvidu dīķī ekskavētā sekundārā kurināmā materiāla termiskā utilizācija reģenerācijas vietā jeb sadedzināšana SIA “SCHWENK Latvija” rūpnīcā Brocēnos.

Šodien Inčukalna sērskābā gudrona Dienvidu dīķa teritorijā Valsts vides dienests kopā ar sadarbības partneriem, tostarp CFLA, simboliski iestādīja kokus.

Pabeigta Inčukalna gudrona dīķu sanācija

Pabeigta Inčukalna gudrona dīķu sanācija

Foto: Valsts vides dienests