Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) Eiropas Savienības (ES) fondu finansētajos praktiskas ievirzes pētījumu projektos, kur nepieciešamas specifiskas augsta līmeņa zināšanas pētījumu zinātniskās kvalitātes izvērtējumam, šī pienākuma veikšanai piesaista Eiropas Komisijas (EK) ekspertu datubāzē iekļautos ekspertus.

Katra projekta zinātniskajā izvērtēšanā tiek piesaistīti divi eksperti ar doktora zinātnisko grādu, kas atbilst projekta zinātnes nozarei vai apakšnozarei, kā arī atbilstošu profesionālo pieredzi un kompetenci, tādējādi nodrošinot profesionālu, zinātniski pamatotu vērtējumu gan par projektu iecerēm, gan sasniegtajiem starpposma un gala rezultātiem.

EK eksperti sniedz kopējo vērtējumu par projekta mērķa un plānoto rezultātu sasniegšanas līmeni, vērtējot pētījuma kvalitāti, tā sociālekonomisko ietekmi, īstenošanas kvalitāti un efektivitāti. Tāpat tiek vērtēts, vai sasniegtie pētniecības rezultāti ir skaidri un nepārprotami, t.sk. tehnoloģiju tiesības, un vai to zinātniskā kvalitāte ir atbilstoša, ņemot vērā sasniegto rezultātu zinātnisko vērtību, novitātes līmeni.

Ņemot vērā, ka plašsaziņas līdzekļos par Latvijas Universitātes īstenoto pētniecības projektu “Mainīga rakstura degvielas gazifikācijas procesa izstrāde cieto atkritumu pārstrādei” tika aktualizēts jautājums par projektā radītās iekārtas atbilstību projektā paredzētajam, sniedzam papildu informāciju par šī projekta rezultātiem un to vērtēšanu.

Abu EK ekspertu konsolidētajā novērtējumā projekta mērķa un rezultātu sasniegšanas līmenis novērtēts ar 95%. EK eksperti norāda, ka attiecībā uz eksperimentālajām darbībām un datu analīzi projekta grupa veiksmīgi izpildījusi visus plānotos darba uzdevumus un iesniegusi pietiekamus pierādījumus; sasniegtie projekta rezultāti ir skaidri un pierādāmi, to zinātniskā kvalitāte ir atbilstoša, tostarp izstrādātais prototips atbilst projekta mērķim un saturam. Latvijas Universitāte ir iesniegusi patenta pieteikumu “Paņēmiens no sadzīves atkritumiem iegūta kurināmā pārstrādei par cieto kurināmo un sorbentu”, par kuru š.g. februārī veikta pirmā patenta publikācija. Iekārta ir izvietota speciālā, tai paredzētā LU piederošā laboratorijas telpā Rīgā, Rātsupītes ielā 7, kur eksperimentālo iekārtu uzglabā arī projekta pēcuzraudzības periodā. Iekārta ir noformēta kā prototips, un tiek izmantota minēto eksperimentu veikšanai un netiek izmantota saimnieciskai darbībai. CFLA turpinās sekot līdzi tehnoloģiju tiesību nostiprināšanai arī projekta pēcuzraudzības periodā – līdz 2025. gada vidum – kas ir viens no nosacījumiem, lai projekta mērķus uzskatītu par sasniegtiem.

Tāpat CFLA seko līdzi iekārtas izmantošanai un iespējamajiem riskiem arī Latvijas Universitātes īstenotajā projektā Koncepcijas “enerģija no atkritumiem” inovācija zema oglekļa satura ekonomikai: jauna oglekļa uztveršanas tehnoloģija cieto sadzīves atkritumu termoķīmiskajai pārstrādei (oglekļa uztveršana un uzglabāšana no atkritumiem – CCSW), tajā skaitā nodrošinot EK ekspertu izvērtējumus par projekta rezultātiem gan starpposmā, gan projekta noslēgumā.

CFLA turpinās uzraudzīt visu projektu īstenošanas gaitu, iespējamos riskus un sasniegtos rezultātus.