Valmierā atklāta AS “Valmieras Enerģija” jaunā šķeldas katlumāja, kas tapusi, izmantojot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu. Šķeldas katlumāja ne tikai veicinās energoresursu neatkarību no fosilā kurināmā, bet arī ļaus samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas.

katlumāja valmierā

Ieguldīti 5,148 miljoni eiro, no tiem 1,66 miljoni eiro - no Kohēzijas fonda 

 Jaunā šķeldas katlu māja ir Valmierai nozīmīgs projekts, jo tajā paredzētā siltumenerģijas ieguves izejvielu dažādošana garantēs lielāku siltumenerģijas gala tarifa noturību pret izejvielu iepirkuma cenas svārstībām.  Šķelda kā atjaunojamais energoresurss pamatā aizstās līdz šim Gaujas labā krasta apkurē izmantoto fosilo dabasgāzi. Tādējādi jaunās katlumājas izmantošana nodrošinās Valmieras energoapgādes atbilstību Eiropas Savienības Zaļā kursa prasībām par ietekmes uz vidi mazināšanu,“ norāda Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Jaunā katlumāja ir aprīkota ar tehnoloģijām, kas ļauj dedzināt lētāku zemākas kvalitātes šķeldu un līdz ar to ražot siltumenerģiju lētāk nekā pēdējās trijās apkures sezonās. Katlumājas modernajam šķeldas pieņemšanas mezglam ir augsta ražība, un pieņemšanas process ir maksimāli automatizēts. Tas ne tikai ļauj nodrošināt augstu energoefektivitāti un saglabāt nemainīgu apkārtējās vides kvalitāti, nepiesārņojot to ar šķeldas radītajiem putekļiem, bet arī samazināt nepieciešamību pēc cilvēkresura, lai šķeldu nogādātu līdz apkures iekārtai. Arī citas katlumājas iekārtas ir ar augstu automatizācijas pakāpi, lai nodrošinātu efektīvu degšanas procesu vadību, kas vienlaicīgi nodrošina samazinātu izmešu daudzumu. Papildus ir īpaši padomāts par darba vides apstākļiem personālam, lai maksimāli uzlabotu darba drošību, veicot ikdienas pienākumus.

Ar ES fondu līdzfinansējumu Valmierā tapusi šķeldas katlumāja

Projekts 4.3.1.0/17/A/010 “Šķeldas siltumavota jaunbūve Gaujas labajā krastā, Valmierā” līdzfinansēts no Kohēzijas fonda ES fondu programmā 4.3.1 "Veicināt energoefektivitāti un vietējo AER izmantošanu centralizētajā siltumapgādē".