Ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu Liepājā atdzimt viens no senākajiem koka namiem pilsētā, kur reiz esot nakšņojis Pēteris Pirmais – tolaik atraitnes Hoijeres viesnīca. Nākamgad te apmeklētājiem durvis vērs 17. līdz 19. gadsimta interjera muzejs, tā laika tradīcijās ieturēta eksperimentālā virtuve un Hoijeres kundzes viesu istabas. Atbilstošo noskaņu varēs baudīt jau Kungu kvartāla pagalmā, kur labiekārtojumu veidos vēsturiskajās tradīcijās.  

Pabeigti ap 40% plānoto būvdarbu

Šobrīd ir pabeigta lielākā daļa no ēkā paredzētajiem demontāžas darbiem, pamatu nostiprināšanas, ēkas pirmā un otrā stāva pārsegumu siju izbūves, protezēšanas, pastiprināšanas un nomaiņas. Iekštelpās jau redzami iezīmējies manteļskurstenis, kas uzmūrēts līdz bēniņiem, un maizes krāsns. Paralēli tiek veikti jumta atjaunošanas darbi, kā arī uzsākti grīdu pamatnes izbūves darbi. Saskaņā ar būvnieka veiktajiem aprēķiniem šobrīd pabeigts ap 41% plānoto būvdarbu.

Topošais interjera muzejs Liepājā atzīmē spāru svētkus

Daļa no projektā paredzētajiem darbiem notiek arī darbnīcās, kur tiek veikta saglabājamo ēkas iekšdurvju un logu restaurācija. Tāpat uzsākta jaunu logu izveide, krāsns podiņu atjaunošana un nepieciešamo kopiju izveide.

Darbi tiek veikti saskaņā ar iepriekš izstrādātu restaurācijas darbu programmu, iepriekš veicot arheoloģiskās analīzes, atzīmējot vēsturisko gleznojumu vietas un veicot vēl citus  priekšdarbus, lai maksimāli saglabātu vēstures liecības par ēku. 

Topošais interjera muzejs Liepājā atzīmē spāru svētkus
 
Topošais interjera muzejs Liepājā atzīmē spāru svētkus

Pēta nama vēsturi arhīvos

Liepājas muzejs pēta Kungu ielas 24. nama vēsturi, meklējot arhīvos ēkas īpašnieku pēdas un ziņas par māju. Noskaidrots fakts, ka holandietis Dāvids Hoijers ar Margarētu salaulāts 1677. gadā, bet miris 1694. gadā – trīs gadus pirms Krievijas cara Pētera Pirmā ierašanās Liepājā , kad cars atraitnes Hoijeres madāmas viesnīcā nakšņojis.

Ēkā atrod vēsturiskas liecības

2019. gada nogalē, sijājot pagraba aizbērumu, atrastas dažādas vēstures sadzīves liecības, tostarp arī sudraba šiliņi un zelta dukāts. Atverot vaļā Pētera Pirmā istabas grīdu, kad atrasti gliemežvāki, flīzīšu, trauku lauskas. Šo atradumu vērtība un lietderība muzeja izveidē vēl jāvērtē.

Viens no interesantākajiem jaunākajiem atklājumiem ir aiz kādas durvju ailas aplodas atrastās apmēram 1890. gada tapetes ar raibu tulpju un rokaju -stilizētu gliemežnīcas veida ornamentu - gleznojumiem.

Domājams, ka tapešu atradumi mainīs vienas interjera muzeja istabas izskatu, jo starp dekoratīvo papīru gabaliem uziets arī jūgendstila tapešu fragments – tapešu gabali salīmēti. Tas liecina, ka te cilvēki dzīvojuši, vienā interjerā izmantojot dažādu stilu tapetes.

Topošais interjera muzejs Liepājā atzīmē spāru svētkus
 
Topošais interjera muzejs Liepājā atzīmē spāru svētkus

ES fondu finansējums ēkas atjaunošanai - 1,49 miljoni eiro

Būvdarbi objektā “Hoijeres kundzes viesnīcas restaurācija un pārbūve par muzeja ēku Kungu kvartālā, Liepājā” tiek īstenoti ES fondu programmas "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" sadarbības projekta “Dienvidkurzemes piekrastes mantojums cauri gadsimtiem” ietvaros. No ERAF paredzēts segt 80% attiecināmo izmaksu, ieguldot 1,49 miljonus eiro no ES fonda; kopējais paredzētais ES fondu ieguldījums septiņos Dienvidkurzemes objektos – 4,47 miljoni eiro.  

Topošais interjera muzejs Liepājā atzīmē spāru svētkus
 
Topošais interjera muzejs Liepājā atzīmē spāru svētkus

Izmantota Liepājas pilsētas pašvaldības / Liepājas muzeja informācija un foto (Edgars Pohevičs)