Atjaunoti grafiķa un gleznotāja Anša Cīruļa sienu gleznojumi, jumta konstrukcijas un pamati ēkai Ogrē, kas pirms gandrīz simts gadiem izveidota kā atpūtas nams slimiem trūcīgo ģimeņu bērniem -  tā ir daļa no darbiem Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansētā projekta "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā" ietvaros.

Noslēgumam tuvojas darbi bijušās sanatorijas

Ēkai atjaunotas jumta konstrukcijas un pamatu hidroizolācija, kā arī veikta iekštelpu -  grīdu, sienu un griestu – apdare, tāpat atjaunotas lielās zāles krāsnis. No jauna atdzimusi arī ēkas īpašā iezīme un lepnums - grafiķa un gleznotāja Anša Cīruļa sienu gleznojumi.  Vides pieejamības nodrošināšanai uzstādīti pacēlāji.

gleznojums

Noslēgumam tuvojas darbi bijušās sanatorijas

Atjaunošanas darbu gaitā atklājies kas negaidīts – izrādās, ka A. Cīrulis apgleznojis ne vien sienas, bet arī griestus. Nacionālā romantisma meistara darbus 50. gados aizkrāsoja. Sienas 80. gadu beigās atsedza un restaurēja, bet to, ka apgleznoti bijuši arī griesti, tolaik neviens nezināja. Ornamentālo gleznojumu ap lustrām nav daudz, tomēr tagad skaidrs, ka sienu gleznojumi “nepeld” gaisā, kā izskatījās iepriekš. A. Cīrulis visu zāli veidojis kā vienotu ansambli.

Noslēgumam tuvojas darbi bijušās sanatorijas

Kas vieno bijušo Ogres sanatoriju, Rīgas pili un Dzintaru koncertzāli?

Ēka Ogrē, Gaismas prospektā 2/6 ir viena no pēdējām izcilā arhitekta Konstantīna Pēkšēna projektiem, ko arhitekts sāka projektēt 1926. gadā kā atpūtas namu slimiem trūcīgo ģimeņu bērniem. Ansis Cīrulis apgleznoja Ogres sanatorijas ēdamzāles sienas un griestus 1927. gadā. Šis ir viens no trim interjeriem, kur šodien apskatāmi viņa darbi. Pārējie - Rīgas pils Sūtņu zālē un Dzintaru koncertzālē.

Sanatorijas ēkas atjaunošanas darbi tiek veikti Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta "Kultūras mantojuma saglabāšana un attīstība Daugavas ceļā" ietvaros – bez sanatorijas ēkas Ogrē Daugavas krastos jauna elpa tiek piešķirta arī Kokneses pilsdrupām un Krustpils pilij, kopumā paredzot ieguldīt vairāk nekā 4 miljonus eiro, no tiem 1,4 miljonus eiro – no ERAF. Ogres sanatorijas ēkas atjaunošanā no ERAF investēti  232 tūkstoši eiro.

Noslēgumam tuvojas darbi bijušās sanatorijas

Foto: Ogres novada pašvaldība