Digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrādes projektu atlases pirmajā kārtā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir saņēmusi 18 projektu iesniegumus. Pamatizglītības un pirmsskolas mācību apguves līdzekļu izstrādei no Eiropas Sociālā fonda (ESF) pieejams līdzfinansējums 1,3 miljonu eiro apmērā.

Pirmdien, 13. maijā, noslēdzās iesniegumu pieņemšana digitālo mācību un metodisko līdzekļu izstrādes programmas pirmajā kārtā.

Lielākā daļa projektu paredz izstrādāt digitālos mācību un metodiskos līdzekļus pamatizglītības apguvei. Visvairāk – dabaszinātnēs, kam seko matemātikas, valodu un tehnoloģiju mācību jomas.

Digitālas zinību apguves līdzekļu izstrāde plānota arī pirmsskolas izglītībai – 1,5 līdz 6 gadus veciem bērniem - valodu, matemātikas, tehnoloģiju un veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomās.

Kopējais iesniegumos plānotais finansējums projektu īstenošanai ir 2,94 miljoni eiro, no tiem ESF finansējums 70% apmērā – 2,06 miljoni eiro. Šajā atlases kārtā pieejamais kopējais finansējums ir 1,88 miljoni eiro, tai skaitā ESF finansējums 1,31 miljona eiro apmērā, līdz ar to finansējumu šajā kārtā varētu saņemt aptuveni 2/3 no iesniegtajiem projektiem.

Plānots, ka programmas ietvaros komersanti izstrādās vai adaptēs vismaz 50 digitālos mācību un metodiskos līdzekļus kompetenču pieejā balstītā vispārējās izglītības satura ieviešanai, integrējot tajos visās mācību jomās apgūstamās caurviju prasmes - kritisko domāšanu un problēmrisināšanu, radošumu un uzņēmējspēju, pašvadītu mācīšanos, sadarbību, līdzdalību un digitālās prasmes.

Projektus divu gadu laikā īstenos komersanti sadarbībā ar partneriem – izglītības iestādēm, kas mācību līdzekļus arī aprobēs, iesaistot atbilstošo mācību priekšmetu pedagogus un izglītojamos. Valsts izglītības satura centrs izstrādātos materiālus publicēs digitālo mācību resursu krātuvē. Projekta finansējuma saņēmējs būs atbildīgs par izstrādāto vai adaptēto digitālo mācību un metodisko līdzekļu ilgtspēju vismaz trīs gadus pēc projekta pabeigšanas, nodrošinot to pieejamību un funkcionalitāti. 

Informācija par visām CFLA izsludinātajām atlasēm pieejama CFLA mājaslapā: http://cfla.gov.lv/lv/es-fondi-2014-2020/izsludinatas-atlases.

Visvairāk digitālo mācību līdzekļu vēlas izstrādāt dabaszinātņu apguvei