Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) kā Eiropas Savienības (ES) fondu sadarbības iestāde aicina jebkuru personu ziņot par nelikumīgām vai aizdomīgām darbībām, t.sk. par pārkāpumiem vai aizdomām par korupcijas un krāpšanas gadījumiem ES fondu projektu īstenošanā!

Aicinām ziņot mums, Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai, izmantojot sev ērtāko saziņas kanālu: rakstot uz e-pastu: cfla@cfla.gov.lv, rakstot vēstuli, kas adresēta Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai, Smilšu ielā 1, Rīgā, LV-1010, vai zvanot pa tālruni 66939777. Tāpat ziņot par pārkāpumiem vai aizdomīgām darbībām var arī citām institūcijām, kas sadarbojas krāpšanas apkarošanā. Papildu informācija un institūciju kontakti ir pieejami ŠEIT, CFLA mājas lapas sadaļā Krāpšanas apkarošana.

  • Arī pretkrāpšanas kustība #Atkrāpies! ir izstrādājusi vienotu ZIŅOŠANAS RĪKU, kurā iespējams ziņot par pamanītajiem pārkāpumiem patērētāju tiesību, darba tiesību, nodokļu krāpšanas, negodprātīgu iepirkumu vai konkurences jautājumos un daudzās citās jomās.

Ziņošanas rīkā pieejams apraksts par to, kāpēc ir svarīgi ziņot, kā arī piedāvāts izvēlēties iestādi, kurai ziņot par pārkāpumu. Katrai iestādei rīkā izveidots apraksts par to, kādos gadījumos jāziņo tieši tai un kāda informācija iestādei būs noderīga pārkāpumu novēršanā. Ja ziņotājs nezina, kurai no iestādēm informāciju nodot, iespējams atzīmēt izvēlni “nezinu, kam ziņot”. Šādā gadījumā ziņojumu izskatīs Krāpšanas apkarošanas koordinācijas dienesta (AFCOS) eksperti un novirzīs to atbildīgajai iestādei.

Tāpat ziņotājs var izvēlēties, vai vēlas informāciju nodot atklāti vai palikt anonīms. Tomēr jāņem vērā, ka, ziņojot anonīmi, iestādei nebūs iespējas noskaidrot vairāk, ja tas nepieciešams, kā arī pašam ziņotājam nebūs iespējas saņemt atbildi par informācijas izskatīšanas rezultātiem.

  • Lai veicinātu likumīgu, godprātīgu, atklātu un pārredzamu organizāciju darbību publiskajā un privātajā sektorā, izmantojot tiesības brīvi paust savu viedokli, ir izveidota TRAUKSMES CELŠANAS sistēma. Izmantojiet to, ja ir informācija par iespējamu pārkāpumu, kas var kaitēt sabiedrības interesēm!

Papildu informācija par trauksmes celšanas sistēmu, mehānismiem, trauksmes cēlāju aizsardzību utt. – tīmekļa vietnē: trauksmescelejs.lv.

  • Eiropas Komisijas informatīvais paziņojums par KRĀPŠANAS PAZĪMĒM attiecībā uz ERAF, ESF un Kohēzijas fondiem, kurā ar piemēriem raksturoti  krāpšanas gadījumu indikatori – ŠEIT.
  • Par KONKURENCES PĀRKĀPUMU riskiem publiskajos iepirkumos: kas ir aizliegta vienošanās, kādas pazīmes liecina par iespējamu pārkāpumu, kā rīkoties šādā situācijā u.c. skaidrojumi un ieteikumi – Konkurences padomes prezentācijā no CFLA semināra Labā prakse ES fondu projektu īstenošanā materiāliem.

Šīs prezentācijas izklāstu ir iespējams vērot arī semināra video ierakstā: ŠEIT.

  • Par INTEREŠU KONFLIKTU - skaidrojumi, kā atpazīt iespējamo interešu konfliktu, un ieteikumi, kā jārīkojas, ja tāds tiek konstatēts, - Iepirkumu uzraudzības biroja sagatavotajā materiālā: ŠEIT.

Uzmanību: vēlreiz par krāpšanas apkarošanu!