Lai nepieļautu publiskā finansējuma nonākšanu pie sankcijām pakļautām personām, Eiropas Savienības (ES) fondu projektu īstenotājiem pirms jebkuru maksājumu veikšanas ir pienākums pārliecināties, ka uz projekta sadarbības partneriem un iepirkumu uzvarētājiem nav attiecināmas sankcijas. Publiskām personām aizliegts veikt maksājumus sankcijām pakļautām personām jebkuros gadījumos, savukārt privātām juridiskām un fiziskām personām aizliegts veikt maksājumus sankcijām pakļautām personām projektu ietvaros, saņemot publisko finansējumu.

Par publisko finansējumu uzskatāms jebkurš ES politikas instrumentu, t.sk., fondu finansējums un cits ārvalstu finanšu palīdzības finansējums, kā arī valsts un pašvaldību budžeta līdzekļu finansējums, līdz ar to sankciju pārbaudes attiecināmas uz visiem CFLA klientiem.

Sankcijas – atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem un starptautiskajām tiesībām attiecībā uz personām noteikti ierobežojumi, kurus pieņēmis Ministru kabinets, Apvienoto Nāciju Organizācija vai ES, vai cita starptautiskā organizācija, kuras dalībvalsts ir Latvija, un kuri ir tieši piemērojami vai ieviesti Latvijā.

Papildus, lai gūtu pārliecību, ka ES fondu līdzekļi netiek izmaksāti sankciju subjektiem, arī CFLA jebkurā no ES fondu projektu administrēšanas un uzraudzības posmiem var pārbaudīt gan projekta gala labuma guvējus, tai skaitā projekta sadarbības partnerus,  gan arī projekta ietvaros veikto iepirkumu uzvarētājus (ne tikai publiskos iepirkumus) un to apakšuzņēmejus neatkarīgi no iepirkuma summas un piemērotās procedūras. Ja publiskā finansējumu piešķiršanas iestāde konstatē, ka nav iespējams izpildīt līgumu vai īstenot projektu tādēļ, ka ir piemērotas starptautiskās vai Latvijas nacionālās sankcijas, atbildīgā institūcija var vienpusēji atkāpties no līguma izpildes vai atcelt lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu.

Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likumā, kas regulē šo jomu, š.g. 4. jūlijā stājušies spēkā grozījumi. Tie paredz sankciju pārbaudes attiecināt ne tikai publiskajos iepirkumos, bet arī visās publiskā finansējuma piešķiršanas procedūrās, t.sk. uzdots pienākums sadarbības iestādei, starpniekinstitūcijai vai apsaimniekotājam, vai citai publiskā finansējuma piešķiršanā iesaistītai institūcijai veikt sankciju pārbaudes.

Plašāka informācija par sankciju likuma ievērošanu projektos, tai skaitā noderīgi rīki pārbaužu veikšanai, atrodama sadaļā “Palīgs finansējuma saņēmējiem” un šeit.

Noderīgi ES fondu finansējuma saņēmējiem: par sankciju likumu