Līdz ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka valsts budžeta dotācijas (VBD) piešķiršanas kārtību Eiropas Savienības (ES) fondu projektos, no š.g. 15. marta ir mainīta tās aprēķināšana pašvaldību projektiem, nodrošinot, ka VBD apjoms un līdz ar to arī ietekme uz valsts budžetu turpmāk būs prognozējama.

VBD apmēru:

  • projektu iesniegumiem, kas iesniegti līdz 01.06.2019., rēķina pēc iepriekšējiem nosacījumiem, t.i., no projekta attiecināmajām izmaksām. Projekta vērtēšanas procesā VBD apmēru var saglabāt tādu, kāda tā ir uz projekta iesnieguma iesniegšanas brīdi, vai samazināt, taču nevar vairs palielināt;
  • projektu iesniegumiem, kas iesniegti pēc 2019.gada 1.jūnija, VBD apjomu aprēķina, piemērojot jaunu kārtību, proti, VBD aprēķina no projekta iesniedzēja minimālā līdzfinansējuma (15%) un projektam paredzētā ES fonda finansējuma apjoma kopsummas, ievērojot nosacījumu, ka nacionālā publiskā finansējuma izmaksu daļa netiek segta no projekta pašfinansēšanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem;
  • jau apstiprināto projektu grozījumiem gadījumos, kad finansējuma saņēmējs vēlas palielināt projekta attiecināmo izmaksas, ar 15.03.2019. rēķina pēc jaunajiem nosacījumiem, t.i., no ES fonda finansējuma un minimālā nacionālā publiskā finansējuma attiecināmo izmaksu daļas, kuru iegulda pašvaldība un kura netiek segta no projekta pašfinansēšanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem.

Plašāk par grozījumu mērķi un saturu – Ministru kabineta noteikumu grozījumu anotācijā šeit.

Ministru kabineta 27.01.2015. noteikumu Nr.42 “Noteikumi par kritērijiem un kārtību valsts budžeta dotācijas piešķiršanai pašvaldībām Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.–2020.gada plānošanas periodā līdzfinansēto projektu īstenošanai” aktuālā redakcija šeit.

Aktuāli pašvaldībām - izmaiņas valsts budžeta dotācijas piešķiršanas kārtībā